Kategorie: Wszystkie | ***Kilka słów wstępu*** | Gdy nie czytam | Przeczytałam
RSS
niedziela, 07 lutego 2010
Napoleonka na krakersach z brzoskwiniami



Wczoraj postanowiłam zrobić coś słodkiego :) Z powodu braku czasu na stanie pół dnia w kuchni, chciałam zrobić coś szybkiego. Buszując na blogach kulinarnych trafiłam na ten oto przepis (znalazła go na blogu Pyszne jedzonko). Ciasto okazało się niesamowicie błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne, a to wszystko bez konieczności pieczenia :) Najlepsze jest na drugi dzień, jak krakersy zmiękną pod wpłwem masy, mniam ;)


SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 5 szkl. mleka
  • 4 zółtka
  • kostka masła i margaryny (ja użyłam masło)
  • paczka budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy (ja użyłam cukier)
  • 2 paczki krakersów (na moją blaszkę o wymiarach 40 cm x 24 cm zużyłam w sumie 48 krakersów)
  • puszka brzoskwiń

WYKONANIE:

Najpierw przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy folią aluminiową i układamy warstwę krakesów.  Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Następnie przygotowujemy masę. 4 szkl. mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem/margaryną. Pozostałą szkl. mleka miksujemy z żółtkami, mąką, budyniem i wlewamy do gotującego się mleka. Szybko i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wylewamy na warstwę krakersów, układamy brzoskwinie, wylewamy pozostałą część kremu i przykrywamy wszystko kolejną warstwą krakersów. Blaszkę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest już zimna, całość można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)