Blog > Komentarze do wpisu
Napoleonka na krakersach z brzoskwiniami



Wczoraj postanowiłam zrobić coś słodkiego :) Z powodu braku czasu na stanie pół dnia w kuchni, chciałam zrobić coś szybkiego. Buszując na blogach kulinarnych trafiłam na ten oto przepis (znalazła go na blogu Pyszne jedzonko). Ciasto okazało się niesamowicie błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne, a to wszystko bez konieczności pieczenia :) Najlepsze jest na drugi dzień, jak krakersy zmiękną pod wpłwem masy, mniam ;)


SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 5 szkl. mleka
  • 4 zółtka
  • kostka masła i margaryny (ja użyłam masło)
  • paczka budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy (ja użyłam cukier)
  • 2 paczki krakersów (na moją blaszkę o wymiarach 40 cm x 24 cm zużyłam w sumie 48 krakersów)
  • puszka brzoskwiń

WYKONANIE:

Najpierw przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy folią aluminiową i układamy warstwę krakesów.  Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Następnie przygotowujemy masę. 4 szkl. mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem/margaryną. Pozostałą szkl. mleka miksujemy z żółtkami, mąką, budyniem i wlewamy do gotującego się mleka. Szybko i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wylewamy na warstwę krakersów, układamy brzoskwinie, wylewamy pozostałą część kremu i przykrywamy wszystko kolejną warstwą krakersów. Blaszkę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest już zimna, całość można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)


niedziela, 07 lutego 2010, antylogia

Polecane wpisy

  • Kilka słów wyjaśnienia...

    Przepraszam wszystkich tych, którzy oczekują kolejnych moich recenzji za (jak to określiła Tucha) "blogową ciszę". Duuużo się w moim życiu zmieniło (i niewątpli

  • KREATIV BLOGGER - nominacje

    Serdecznie dziękuję Atram_78 za nominację :D naprawdę jestem bardzo zaskoczona i cieszę się, że ktoś docenił to co robię na moim blogu :) Przy okazji muszę wspo

  • "Cząstka prawdy", Lisa Unger

    Książka tak samo dobra, jak poprzednia część. Szybkie zwroty akcjipowodują, że książka nie nudzi. Bardzo mi odpowiadała narracja (pierwszoosobowa) oraz styl pis

Komentarze
atram_78
2010/02/07 23:45:47
Wygląda pysznie! Przepis wydaję się być prosty, a więc jest to coś w sam raz dla takiego leniucha-łasucha jak ja! ;)
-
2011/02/17 18:03:23
Pysznie wyglada! Cieszę sie, że smakowało:)))